Gå direkt till innehåll
Sommarvikarien som stannade kvar

Nyhet -

Sommarvikarien som stannade kvar

Ida Kreivi Barsk fick sommarjobb som kaxprovtagare på Kaunis Iron sommaren 2021. Ett år senare är hon fortfarande kvar i gruvan och stortrivs i Pajala.
– Som det känns nu vill jag vara kvar i Pajala för all framtid, så länge det finns jobb.

Ida Kreivi Barsk hade jobbat i förskolan, på ett hvb-hem och som elevassistent. Funderat på yrken som socionom och lärare. Till gruvan skulle hon aldrig, det hade hon sagt till alla hon kände. Men våren 2021 skickade Ida Kreivi Barsk in en ansökan till ett sommarvikariat på Kaunis Iron. Hon fick jobbet och började som kaxprovtagare i maj förra året.

– När jag läste annonsen kände jag hur ska jag kunna det här? Men när jag väl kom in och gick bredvid en kollega så var det inte så svårt, säger Ida Kreivi Barsk.

Hur har det här året varit?

– Det har varit spännande! Under hösten behövde de mättekniker och frågade om jag kunde tänka mig att hoppa in och vikariera och sen har jag helt enkelt blivit kvar där. Det är helt annorlunda från andra jobb jag haft så det har krävts väldigt mycket i och med att allt har varit nytt. Jag har fått utvecklas väldigt mycket.

Vad gör du på jobbet?

– Som mättekniker har jag himla många arbetsuppgifter. Mäta in grejer, sätta ut, samla in data till planeringsavdelningen och flyga med drönare för att kunna beräkna upplag. Sen är det ganska mycket jobb vid datorn med att uppdatera kartor och vid sprängningar är det vi som ska se till att alla får information. Vi är mycket utomhus, och jobbar också framför datorn. Jag tycker om att det är mycket variation.

Hur är det att jobba på Kaunis Iron?

– Det känns verkligen kul att få chansen att stanna kvar med tanke på att jag inte har någon utbildning inom det här. Det känns jättekul att de satsar på en. Min chef Alexander har tidigare jobbat som mättekniker och han är otroligt duktig och kunnig, stöttar upp och har svar på alla frågor som jag har. Det är en trygghet att chefen har koll på mitt område.

Hur trivs du i Pajala?

– När jag var yngre ville jag härifrån, det kändes som man var tvungen för att bli nåt men nu trivs jag jättebra. Som det känns nu vill jag vara kvar här för all framtid, så länge det finns jobb.

Vad skulle du vilja säga till alla Pajala-ungdomar som tar studenten i år?

– Absolut att de ska söka sig till Kaunis Iron om man känner att man kan tänka sig att jobba inom gruvindustrin, även om man inte haft den tanken innan. Det finns olika tjänster, som truckförare, lastare, inom anrikningsverket, kaxprovtagare och massa annat. Bara testa och sök. Det behöver inte alls vara som man har tänkt sig.

Kategorier

Välkommen till Kaunis Iron!

I Pajala, 10 mil norr om Polcirkeln och mitt i vackra Tornedalen, hittar du Kaunis Iron.

Vi är ett nytt och modernt gruvbolag som bryter järnmalm som vi sedan förädlar och säljer till världsmarknaden. Vårt unika järnmalmskoncentrat är med sina kvalitets- och miljöfördelar redan kraftigt efterfrågat bland världens stålverk.

Kaunis Iron
Bert-Ove Johanssons väg 8
984 91 Pajala
Sverige