Gå direkt till innehåll
Nu pumpar vi ut vatten

Nyhet -

Nu pumpar vi ut vatten

Termometern visar plusgrader och det innebär att snön börjar smälta. För att gruvområdet inte ska översvämmas behöver vi pumpa ut vatten. Det gör vi varje år vid den här tiden på året. I år startade vi pumparna strax före påsk.

Skulle vi inte pumpa ut vatten från gruvområdet skulle det till slut bildas en stor sjö i dagbrottet, alltså gropen som utgör gruvan. När snön smälter samlas vattnet i pumpgropar, bassänger och andra anläggningar. Vattnet pumpas sedan genom området till klarningsmagasinet. Där renas vattnet innan vi släpper ut det i Muonioälven. Målet är att pumpa ut vattnet med så lågt flöde som möjligt.

Emma Grönberg är miljöchef på Kaunis Iron och svarar på tre vanliga frågor om avbördningen, som det kallas när vi pumpar ut vatten.

Hur renas vattnet innan det släpps ut?

– Smältvattnet är redan från början mycket rent. Men vi låter också vattnet renas genom en naturlig process. Först lagrar vi vattnet i bassänger och i dammen. När vi håller vattnet i stiltje och låter det ha lågt flöde renas vattnet av sig själv genom att partiklar faller till botten innan vi släpper ut vattnet, säger Emma Grönberg, miljöchef Kaunis Iron.

Hur kontrollerar ni att pumpvattnet inte förorenar älven?

– Vi kontrollerar vattenkvaliteten genom att ta prover på vattnet som går ut från verksamheten men också uppströms och nedströms vår utsläppspunkt i Muonio älv. Under perioder när vi släpper ut vatten till älven gör vi fler kontroller. Resultaten från våra undersökningar visar att Muonio älv generellt har mycket bra vattenkvalitet och inte påverkas av utsläpp från verksamheten, säger Emma Grönberg.

Behöver de som bor i närområdet tänka på något särskilt?

– Ja, om du ska ge dig ut på isarna. Runt utsläppspunkten kan isen försvagas, så var försiktig om du ska ut och åka skoter eller skidor i området, säger Emma Grönberg.

Mer information


Kontakter

Välkommen till Kaunis Iron!

I Pajala, 10 mil norr om Polcirkeln och mitt i vackra Tornedalen, hittar du Kaunis Iron.

Vi är ett nytt och modernt gruvbolag som bryter järnmalm som vi sedan förädlar och säljer till världsmarknaden. Vårt unika järnmalmskoncentrat är med sina kvalitets- och miljöfördelar redan kraftigt efterfrågat bland världens stålverk.

Kaunis Iron
Bert-Ove Johanssons väg 8
984 91 Pajala
Sverige