Gå direkt till innehåll
Karin Nygård tycker att flytten från Sahavaara har gått bra och att de fått det stöd de behövt.
Karin Nygård tycker att flytten från Sahavaara har gått bra och att de fått det stöd de behövt.

Nyhet -

Karin Nygård om flytten från Sahavaara

Karin och Sören Nygård har gjort flytten, från Sahavaara till Pajala. De har lämnat gården som varit deras hem sedan 1988.
– Det har fungerat riktigt bra. Vars jag har min gubbe trivs i alla fall jag, säger Karin Nygård och skrattar.

Det nya dagbrottet i Sahavaara får konsekvenser, en av dessa är att det berör ett antal fastighetsägare i området. För Karin och Sören Nygård blev konsekvensen att de fick lämna huset och flytta till Pajala mot att Kaunis Iron ersatte dem ekonomiskt. Därmed lämnade de sitt gemensamma hem sedan 1988. Den 31 juli i somras sov de för första gången i det nya huset. Karin Nygård:
– För mig har det inte varit så konstigt, jag har bott i Pajala förut, men för Sören är det lite svårt, han är född i Sahavaara. Frågar du honom tycker han nog kanske fortfarande att det är ”förjäkligt”.

– Men vi har vetat om att det här varit på gång sedan 2010, så när det nu blev aktuellt så kände vi att det är bäst att vi flyttar medan vi orkar. Sören är 78 nu, så vi ville göra slag i saken. Vi visste att Sahavaara skulle bli tomt. När vi fick chansen till det här nya huset i Pajala så ville vi ta det.
Det har blivit lite renovering sedan köpet av nya huset den förra hösten och i somras flyttade de in. Nu har ett halvår snart gått.
– Ja, det känns väl bra det här. Vi trivs här.

Hon berättar att samarbetet kring flytten med Kaunis Iron har varit oproblematisk.
– Jag tycker att det har fungerat riktigt bra. Det har inte varit några problem alls. Vi är nöjda med hur allt hanterats.
Hur känns det att fira första julen i nya huset nu då?

– Förra julen hade vi alla våra tre barn hos oss just för att det var sista julen i det gamla huset. Nog blir det bra i år också. Vars jag har min gubbe trivs i alla fall jag (skratt!). Vi bodde i Kiruna också innan Sahavaara, så nog går det bra att bo på olika platser och trivas, konstaterar Karin Nygård.

Ämnen

Regioner

Välkommen till Kaunis Iron!

I Pajala, 10 mil norr om Polcirkeln och mitt i vackra Tornedalen, hittar du Kaunis Iron.

Vi är ett nytt och modernt gruvbolag som bryter järnmalm som vi sedan förädlar och säljer till världsmarknaden. Vårt unika järnmalmskoncentrat är med sina kvalitets- och miljöfördelar redan kraftigt efterfrågat bland världens stålverk.

Kaunis Iron

Bert-Ove Johanssons väg 8
984 91 Pajala
Sverige