Gå direkt till innehåll
Evelina Woronin, Järngrillen, Sanne Kangas, Skrotgården och Pavlina Novakova, Sweets treats by Pavli.
Evelina Woronin, Järngrillen, Sanne Kangas, Skrotgården och Pavlina Novakova, Sweets treats by Pavli.

Nyhet -

”Jag hade inte vågat starta utan gruvan”

Det senaste året har flera nya företagare tagit plats i Pajala och Kaunisvaara. De ser gruvan som en trygghet som bidrar till att de vågar satsa på att följa sina drömmar. Vi har träffat tre nyblivna egenföretagare: en pralinör, en tatuerare och en kock.

EVELINA WORONIN DRIVER JÄRNGRILLEN

I februari i år tog Evelina Woronin från Värmland över Järngrillen där Kaunis Irons personal äter sig ordentligtmätta på lunchen.

– Jag hade bara bott här några månader när jag fick frågan om att ta över grillen, den förra ägaren ringde mig på vinst och förlust. Jag hade länge velat ha en matvagn så jag nappade direkt, säger Evelina Woronin.

Evelina flyttade från Luleå till Kaunisvaara för att bli sambo med pojkvännen, som jobbar på Forcit, för ett år sedan.

– Jag trivs verkligen i byn. Det finns en fantastisk gemenskap, det har varit lätt att lära känna grannar och att komma in i jaktlaget, säger hon.

På Järngrillen finns en meny som till stor del består av lokala råvaror och som Evelina hela tiden utvecklar. Varje dag serveras en ”husman” som gärna ska vara god och nyttig, och så finns en grillmeny. Just nu tävlar två Kaunis Iron-anställda om vem som kan äta den största hamburgaren till lunch.

– En person som jag kallar för ”Gruvtrollet” leder för tillfället med 8 stycken 150 grams hamburgare mellan två bröd. Men rekordet kommer inom kort att utmanas av ”Gruvgoliat” som siktar på 10! berättar Evelina.

Hon gläds åt att så många nya företag startat den senaste tiden.

– Som inflyttad har det varit väldigt lätt att få jobb. Det är ju helt fantastiskt att man kan få ett samtal bara sådär om att ta över en matvagn!

SKROTGÅRDEN ÄR PAJALAS FÖRSTA TATUERINGSSTUDIO

I november förra året startade Sanne Kangas från Pajala tatueringsstudion Skrotgården.

– Det är något jag tänkt på länge men jag visste inte att det skulle bli verklighet. Jag har sagt flera gånger att ”om jag någon gång startar en tatueringsstudio så ska den ligga i Pajala och heta Skrotgården”. Och jag har hållit mitt ord!

Från att hon bestämde sig i höstas fram till att det hela var genomfört gick det fort. Namnet Skrotgården kommer från tv-serien om Skrot-Nisse som hon såg om och om igen på VHS som barn. Lokalen, som ligger på Tornedalsvägen, var ledig och passade perfekt för ändamålet.

– Det visade sig att många som bor i Pajala velat ha en tatuering hela livet, men att det inte blivit av då möjligheten inte funnits här på plats. Ska man göra en större tatuering vill man ju gärna komma in och diskutera i lugn och ro innan, det är inte så lätt om man behöver resa långt.

Kaunis Iron är en bidragande orsak till att hon vågar satsa.

– Jag tror inte jag hade vågat starta företaget nu om inte Kaunis Iron hade existerat, det känns som en trygghet och så flyttar det in mycket nytt folk i stan.

PAVLI ÄR PRALINÖREN SOM SATSAR PÅ PAJALA

Sedan den 1 mars i år satsar Pavlina Novakova helhjärtat på praliner med nystartade företaget ”Sweets treats by Pavli”. Den lilla butiken med pralinverkstad ligger på Tornedalsvägen 14. Flyttlasset gick från Tjeckien till Pajala för 20 år sedan och Pavli har alltid trivts i stan även om det känts osäkert i perioder.

– När jag la ner caféet för ett par år sedan så funderade vi på att flytta härifrån. Men så fick min sambo jobb på Kaunis Iron, gruvan gav både hopp och jobb till många och vi bestämde oss för att fortsätta livet här.

Pralinerna görs i alla möjliga smaker och former, gärna med lokal anknytning. Pavli har precis utvecklat en pralin som hon kallar för Kaunis.

– Den har en fyllning av ganache med 65 procent choklad från Felchin och mandel, kakaonibs i botten och ett skal av mörk choklad. Den ska kännas som malmen! säger hon. Pralinen finns att köpa både i butik och i påsar som säljs av Evelina Woronin i Järngrillen.

Kategorier

Välkommen till Kaunis Iron!

I Pajala, 10 mil norr om Polcirkeln och mitt i vackra Tornedalen, hittar du Kaunis Iron.

Vi är ett nytt och modernt gruvbolag som bryter järnmalm som vi sedan förädlar och säljer till världsmarknaden. Vårt unika järnmalmskoncentrat är med sina kvalitets- och miljöfördelar redan kraftigt efterfrågat bland världens stålverk.

Kaunis Iron
Bert-Ove Johanssons väg 8
984 91 Pajala
Sverige