Gå direkt till innehåll
”Den lycklige laxen” – musikal med järnmalmen i centrum

Nyhet -

”Den lycklige laxen” – musikal med järnmalmen i centrum

Den 2–7 juli spelar Tornedalsteatern återigen publiksuccén från 1999 och 2000. ”Den lycklige laxen” är en musikal om Pajalas historia från 1600-talet till nutid, och järnmalmen spelar en viktig roll. Kaunis Iron är stolt sponsor av föreställningarna.

– Den här musikalen börjar med att en Lars Larsson från Junosuando hittar järnmalm i området på 1600-talet. Och den slutar i nutid, med att Kaunis Iron kommit hit och tagit över järnmalmsgruvan i Pajala. Gruvindustrin finns med på flera olika sätt i musikalen, berättar Mia Fors, producent på Tornedalsteatern.

Det blir en efterlängtad premiär den 2 juli på Torneälvens strand. Premiären var planerad redan förra året men coronapandemin gjorde att den fick flyttas framåt i tiden.

– I den här musikalen finns närmare 100 roller och därmed plats för många skådespelare i olika åldrar. Vi hoppas förstås att denna stora sommarteater ska locka fler skådespelare till vår verksamhet, säger Mia Fors.

Ensemblen består av närmare 30 amatörskådespelare varav vissa är rutinerade och andra står på scenen för första gången.

– Det har varit knepigt att få tag på karlar, men nu närmar sig premiären och vi är otroligt nöjda med vår fina ensemble.

Kaunis Iron är med och sponsrar med 30 000 kronor.

– För oss är det jättekul att finnas med som sponsorer till en musikal som handlar om precis det vi brinner för: platsen Tornedalen och järnmalmen! Att driva järnmalmsgruvan i Pajala är att skriva in sig i den här platsens historia och vara med och forma framtiden, säger Åsa Allan, vice VD på Kaunis Iron.

Mia Fors ser samarbetet med Kaunis Iron som en möjlighet att nå utanför den vanliga publiken.

– Förutom att pengar alltid är välkommet så hoppas vi att kunna nå en ny publik genom det här samarbetet. Det kanske finns folk som jobbar på Kaunis Iron som inte ännu upptäckt vår teaterscen, dem ser vi extra mycket fram emot att träffa i sommar!

Fakta
Premiär: 2 juli 2022
Föreställningar: 3 samt 5–7 juli
Biljetter: Tickster eller 0978-102 99
Regissör: Bror Astermo
Producent: Mia Fors
Musikalisk ledare: Erling Fredriksson

Kategorier

Regioner

Välkommen till Kaunis Iron!

I Pajala, 10 mil norr om Polcirkeln och mitt i vackra Tornedalen, hittar du Kaunis Iron.

Vi är ett nytt och modernt gruvbolag som bryter järnmalm som vi sedan förädlar och säljer till världsmarknaden. Vårt unika järnmalmskoncentrat är med sina kvalitets- och miljöfördelar redan kraftigt efterfrågat bland världens stålverk.

Kaunis Iron
Bert-Ove Johanssons väg 8
984 91 Pajala
Sverige