Gå direkt till innehåll
Prospektering vintertid. Foto: Petra Älvstrand
Prospektering vintertid. Foto: Petra Älvstrand

Nyhet -

Dags för prospekteringsarbeten

Vintern är högsäsong för prospekteringsarbeten. Det innebär att vi borrar i marken för att undersöka exakt var malmen finns.

– Vi borrar på vintern för att risken för skador på marken är minimal när den är tjälad och snötäck, säger Johan Högnäs, chefsgeolog.

    Inom kort börjar vi borra i Sahavaara och efter årsskiftet borrar vi i Kahujärvi. Det kommer inte märkas speciellt mycket förutom att du kan höra maskinen om du är i närheten precis när vi borrar.

      Den metod vi använder kallas kärnborrning eller diamantborrning vilket betyder att vi plockar upp en stencylider (borrkärna) ur berget som sedan undersöks. Borrkärnan skickas också till ett laboratorium för analys.

      – Det vi letar efter är alltså järnmalm. Det kan även finnas låga halter av koppar och guld men vi förväntar oss inte att hitta det i några större mängder.

        Prospektering är arbetet som bygger framtiden för gruvverksamheten, löpande måste nya fyndigheter hittas, analyseras och värderas. Johan Högnäs:

        – I Sahavaara undersöker vi området närmare där vi planerar för en gruva i framtiden. I Kahujärvi letar vi efter ny malm för att se om området kan vara intressant för oss i framtiden.

          Har du frågor eller synpunkter om arbetet går det bra att höra av sig till vår chefsgeolog Johan Högnäs, johan.hognas@kaunisiron.se.

          Kategorier

          Välkommen till Kaunis Iron!

          I Pajala, 10 mil norr om Polcirkeln och mitt i vackra Tornedalen, hittar du Kaunis Iron.

          Vi är ett nytt och modernt gruvbolag som bryter järnmalm som vi sedan förädlar och säljer till världsmarknaden. Vårt unika järnmalmskoncentrat är med sina kvalitets- och miljöfördelar redan kraftigt efterfrågat bland världens stålverk.

          Kaunis Iron
          Bert-Ove Johanssons väg 8
          984 91 Pajala
          Sverige