Gå direkt till innehåll
”Tar miljöarbetet på stort allvar”

Nyhet -

”Tar miljöarbetet på stort allvar”

Emma Grönberg är Kaunis Irons nya miljöchef.
Hennes engagemang för lokalsamhället och kringliggande natur är djupt rotat i henne själv.
– Jag är själv uppvuxen i en liten by strax norr om gruvan, i Kihlangi, så Muonioälven är min älv, säger hon leende.

En miljöchef som heter Grönberg är väl en händelse som ser ut som en tanke. Men Emma Grönberg är väl rotad i både lokalsamhället och i ämnet. Att hon är uppvuxen i Kihlangi är en viktig sak för henne själv.

– Det är väl 10-15 starka innevånare i byn. Jag har kvar hjärtat där även om jag flyttade redan när jag var 15 för att gå gymnasiet i Piteå. Det är min hemort och min älv där jag fiskat som liten. Jag skulle aldrig ha tagit det här jobbet om jag inte varit övertygad om att Kaunis Iron tar miljöarbetet på stort allvar.

  Via gymnasiet i Piteå blev det sedan Miljö- och hälsoskyddsprogrammet vid Umeå Universitet, efter det gjorde hon examensarbetet på Northland och gruvan i Pajala. Hon fick en tjänst som miljösamordnare, men i samband med den ekonomiska krisen som ledde till konkursen lämnade hon för att bli miljökonsult på WSP.

  – Jag har jobbat som miljökonsult under sex och ett halvt år och jag har hela tiden fortsatt jobba med gruvan, i de olika ägarkonstellationerna som varit. Jag har haft kvar den kontakten kontinuerligt. Så det känns som att sluta cirkeln och komma tillbaka nu.

  Vad är det då som lockar med just Kaunis Iron, varför tar hon klivet över och blir just miljöchef:
  – Det finns en positiv, framåtblickande anda med stort fokus på just miljö- och hållbarhetsfrågorna. Det ligger mig nära värderingsmässigt. Det känns otroligt kul att det finns ett stort engagemang för de frågorna och en vilja att driva arbetet vidare till nästa nivå.

  – Jag hoppas kunna bidra med att skapa mer struktur och riktning. Det är en tacksam uppgift i ett företag med sådant engagemang. Nu ska vi sätta ramarna och riktlinjerna för att vi ska nå dit vi vill.

  Visionen som Kaunis Iron har satt ner är inte direkt blygsam, ”världens mest hållbara järnmalm” säger man. Är det då det Emma Grönberg ska leverera:
  – Ja, absolut jag ska lösa det själv (skratt!). Nej, nej, det måste alla delar i verksamheten bidra till, såklart. Men, det är en tydlig vision, vilket är bra, och inte alls omöjligt att uppnå.

   Kategorier

   Regioner

   Välkommen till Kaunis Iron!

   I Pajala, 10 mil norr om Polcirkeln och mitt i vackra Tornedalen, hittar du Kaunis Iron.

   Vi är ett nytt och modernt gruvbolag som bryter järnmalm som vi sedan förädlar och säljer till världsmarknaden. Vårt unika järnmalmskoncentrat är med sina kvalitets- och miljöfördelar redan kraftigt efterfrågat bland världens stålverk.

   Siktet är inställt på en årsproduktion motsvarande 2,1 miljoner ton färdig produkt.

   Kaunis Iron
   Bert-Ove Johanssons väg 8
   984 91 Pajala
   Sverige