Gå direkt till innehåll
Lars Wallgren, Kaunis Iron med en eldriven lastbil
Lars Wallgren, Kaunis Iron med en eldriven lastbil

Pressmeddelande -

Eldriven tung lastbil utmanar arktiskt klimat

Fungerar eldrift av tunga lastbilar i minus 44 grader?
Nu samverkar Kaunis Iron med Vattenfall, Volvo Lastvagnar, ABB och Wist Last & Buss i ett unikt pilotprojekt för att utveckla framtidens hållbara logistiksystem.

Kaunis Iron har visionen att utveckla världens mest hållbara järnmalm. En av de största utmaningarna för att klara den målsättningen är att reducera koldioxidutsläppen från de tunga transporterna av malmen som i dag sker via lastbilar i den första etappen innan tåg tar vid.
En grundläggande utredning av olika alternativ har landat i ett pilottest med fossilfri eldrift. Nu har ett kluster för samverkan startats för att realisera ett konkret pilottest på plats i Pajala.

Kaunis Iron, Vattenfall, Volvo Lastvagnar, ABB och Wist Last & Buss medverkar och projektet är en del i den avsiktsförklaring som Kaunis Iron och Vattenfall nyligen tecknade för att utveckla en elektrifierad fossilfri gruvdrift.


Lars Wallgren
, logistikchef, Kaunis Iron:
– Den här typen av utmaningar löser ingen ensam. Industriell innovation kräver en samverkan mellan experter. Det gläder oss därför att vi lyckats samla ett så starkt lag för att utmana det arktiska klimatet med tunga eldrivna fordon. Sedan är det just en utmaning… som det brukar sägas ”den som går i någon annans fotspår går aldrig först”. Här går vi först, tillsammans. Vi kör våra tunga transporter i perioder i en extrem vinterkyla. Funkar den här tekniken här, så funkar den troligen överallt.

Maria Lindberg
, chef elektrifierade tunga transporter på Vattenfall:

– Vår fossilfria el och tjänster för laddinfrastruktur, där vi installerar, driver och säkerställer funktionen för laddning, har en självklar roll i utvecklingen av elektrifierade transporter och vi är mycket glada över detta samarbete. Här har vi möjlighet att utveckla en del i fossilfri gruvdrift, ett steg i arbetet mot ett fossilfritt samhälle och basindustri.


Volvo Lastvagnar bidrar med en prototyptillverkad tung lastbil, en eldriven Volvo FMX, för att utvärdera hur batterielektriska fordon inklusive laddsystem, fungerar i arktiska förhållanden.
Ebba Bergbom Wallin, affärsområdesansvarig elektromobilitet, Volvo Lastvagnar Sverige:

– För oss är det mycket positivt att i samarbete med våra kunder kunna utveckla våra produkter. I produktutvecklingsarbetet är kundsamarbeten viktiga delar av vår utvecklingsprocess. Därför ska det bli spännande att följa och utvärdera Kaunis Irons test av vår eldrivna Volvo FMX i arktisk miljö. Det kommer att kunna hjälpa oss att utvärdera hur eldrivna lastbilar kan användas för att öka effektiviteten och minska klimatpåverkan i extrem kyla.


En del av testet är också laddstrukturen som ska klara att effektivt ladda lastbilen i kretsloppet där den ska köra.

Eva Kvist Östgren, ansvarig för laddinfrastruktur på ABB Electrification Sweden:

– Vi är glada över att få vara en del av detta projekt för att testa om det går att köra tunga fordon i tuffa miljöer med el som enda drivmedel. ABB:s tre högeffektsladdare är av beprövad teknik, de ger en snabb laddning och kan användas för både tunga fordon och personbilar. Tillsammans med projektets medlemmar gör vi en viktig insats för att minimera fossila drivmedel och möjliggöra ett samhälle med låga koldioxidutsläpp.


Kajsa Friberg
, försäljningschef Nord, Wist Last & Buss:

– Wist Last och Buss och Kaunis Iron har ett samarbetsavtal kring malmtransporterna som sträcker sig många år fram i tiden där utveckling ligger som en hörnsten i vårt samarbete. Erfarenheterna från detta unika projekt med att jobba mot koldioxidneutralitet genom elektrifiering av lastbilarna, i den allra tuffaste miljön, kommer att ge viktiga lärdomar till gagn för hela fordons- och transportbranschen. Vår styrka som etablerad Volvoåterförsäljare med ansvar för hela norra Sverige är möjligheten att anpassa servicelösning till förutsättningarna. Vi sköter all service och reparation på malmbilarna lokalt i Pajala och Junosuando i tätt samarbete med Kaunis Irons trafikledning. Det i sig borgar för bästa möjliga tillgänglighet på bilarna och även testfordonet hamnar i goda händer hos våra duktiga tekniker.

Fakta om pilotprojektet
Medverkande: Kaunis Iron, Vattenfall, Volvo Lastvagnar, ABB och Wist Last & Buss.

Testperiod: februari 2021.

Fordon: Batterielektrisk Volvo FMX.
Totalvikt: 32 ton.
Lastvikt: cirka 15 ton.
Drivlina: helt elektrisk, 400kW, med 2 växlar.
Batteri: litiumjon med en nominell kapacitet på 264kWh.

Laddare: ABB levererar tre högeffektsladdare på 175 kW/styck. Laddarna är utbyggbara till 350 kW och har CCS-uttag.

Länkar till mer information:

ABB:s webbsida för laddstationer för elbilar och tunga fordon: https://new.abb.com/ev-charging/sv

Vattenfall: Läs mer om våra tjänster för laddinfrastruktur
Volvo Lastvagnars webbsida för eldrivna lastbilar: https://www.volvotrucks.se/sv-se/trucks/trucks/alternative-fuels/electric-trucks.html

Kontakt intervju:

Lars Wallgren, logistikchef, Kaunis Iron: 070-615 21 70

Maria Lindberg, chef elektrifierade tunga transporter på Vattenfall, presskontakt: 076-769 56 07, 08-739 50 10

Ebba Bergbom Wallin, affärsområdesansvarig elektromobilitet, Volvo Lastvagnar Sverige, 076-553 11 96

Eva Kvist Östgren, ansvarig för laddinfrastruktur på ABB Electrification Sweden, 070-6081222

Kajsa Friberg, försäljningschef Nord, Wist Last & Buss AB: 070-654 12 07

Ämnen

Regioner


I Pajala, 10 mil norr om Polcirkeln och mitt i vackra Tornedalen, hittar du Kaunis Iron.

Vi är ett nytt och modernt gruvbolag som bryter järnmalm som vi sedan förädlar och säljer till världsmarknaden. Vårt unika järnmalmskoncentrat är med sina kvalitets- och miljöfördelar redan kraftigt efterfrågat bland världens stålverk.

Siktet är inställt på en årsproduktion motsvarande 2,1 miljoner ton färdig produkt.

Kontakter

Välkommen till Kaunis Iron!

I Pajala, 10 mil norr om Polcirkeln och mitt i vackra Tornedalen, hittar du Kaunis Iron.

Vi är ett nytt och modernt gruvbolag som bryter järnmalm som vi sedan förädlar och säljer till världsmarknaden. Vårt unika järnmalmskoncentrat är med sina kvalitets- och miljöfördelar redan kraftigt efterfrågat bland världens stålverk.

Kaunis Iron
Bert-Ove Johanssons väg 8
984 91 Pajala
Sverige